Qui som?

La nostra vocació és que el liberalisme polític i econòmic tingui la màxima influència en els estats d’opinió pública i les institucions catalanes.

El think tank liberal de Catalunya

L’Institut Ostrom Catalunya és un think tank independent nascut el 2016 fruit de la convicció d’un grup de membres de la societat civil per introduir el discurs i les propostes liberals al nostre país.

Som un pol independent i no partidista de coneixement, debat i generació d’idees, compromès amb el pensament profund i rigorós i amb vocació d’incidir de manera determinant en l’opinió pública i les institucions catalanes.

La nostra plataforma s’erigeix ​​com una via de participació i influència en el debat social, un pont entre el món acadèmic, la societat civil i els gestors públics per unir esforços amb vista a contribuir al progrés de la societat catalana.

Els nostres principis fundacionals

1.Reconeixement del pluralisme

2. Exercici de la tolerància

3. Salvaguarda dels drets civils

4. Defensa de les llibertats individuals

5. Promoció de les institucions inclusives

6. Foment de les societats obertes

7. Impuls de l'economia de lliure mercat

8. Aposta per la moderació fiscal

En honor a Elinor Ostrom

La nostra institució rep el seu nom en homenatge a Elinor Ostrom, Professora d’Economia Política, titular de la Càtedra Arthur F. Bentley de la Universitat d’Indiana i primera dona guardonada amb un Premi Nobel d’economia. Doctora honoris causa per universitats de Berlín, Uppsala, Montpeller, València, Trondheim, Lulea, Oslo, Michigan, Montreal i Nova Delhi, Ostrom fou una de les acadèmiques més reconegudes en l’àmbit de l’anomenada Nova Economia Institucional. Des d’una aproximació sovint heterodoxa i antidogmàtica, la seva obra desenvolupa fórmules per a la gestió responsable i sostenible dels recursos comunals, amb l’estudi d’exemples paradigmàtics com el Tribunal de les Aigües de València.

Ostrom ens ensenya el valor de la diversitat i la flexibilitat normativa a través de l’experimentació i l’avaluació descentralitzada de polítiques públiques. Influenciada per la idea del coneixement dispers de Hayek i la teoria de l’elecció pública de Buchanan i Tullock, la seva obra enriqueix la tradició intel·lectual liberal amb la seva nova visió del procomú i la governança policèntrica més enllà de la frontera entre allò públic i allò privat. En paraules de la Premi Nobel, «si els agents de l’estat creuen que només ells posseeixen l’autoritat per fixar les regles, serà molt difícil que les comunitats locals mantinguin les seves institucions comunals a llarg termini». Idees pioneres d’Ostrom sobre l’anàlisi econòmic, la importància de la llibertat d’associació i el paper de les institucions i la participació cívica en el progrés social són referents per a nosaltres i orienten l’activitat d’aquest think tank.

Una activitat amb tres pilars fonamentals

Investigació

Divulgació

Influència

Creiem en tu

L'Institut Ostrom Catalunya és una organització privada sense ànim de lucre i sense cap tipus d'afiliació política que finança les seves activitats gràcies als ajuts que rep de particulars o institucions privades que comparteixen els seus objectius. No acceptem subvencions o ajudes de partits polítics ni agències governamentals.

Aquesta autolimitació a les nostres fonts de finançament és, al mateix temps, una mostra de coherència i la garantia de la nostra independència. Ens obliga a confiar l'obtenció de recursos per al manteniment de les nostres activitats a aquelles persones que com tu, consideren la llibertat un tresor preuat.

Convidem a totes les persones que fan seus aquests principis a col·laborar amb nosaltres en l’aportació de coneixement, la reflexió, la generació d’idees i la seva difusió. Neix un instrument per encarar els reptes del futur i articular una societat oberta i pròspera de ciutadans lliures. Neix l'Institut Ostrom Catalunya.

Membres de:

Col·laborem amb: