22/04/2018

Les nostres recomanacions per Sant Jordi

Per Martí Jiménez

FILOSOFIA POLÍTICA

1.Sobre la llibertat

Autor: John Stuart Mill
Editorial: Edicions de la Ela Geminada
Any de publicació: 1859
Darrera edició: 2017

«L’única part de la conducta de cadascú per la qual ell és responsable davant la societat, és la que fa referència als altres. En la part que li concerneix merament a ell, la seva independència és, de dret, absoluta. Sobre si mateix, sobre el seu propi cos i esperit, l’individu és sobirà.» Mill analitza el criteri a partir del qual es vinculen ètica, llibertat i felicitat. Sobre la llibertat és una vibrant defensa de la llibertat de pensament i expressió, una apassionada apologia de la tolerància i el respecte a les minories dissidents, una audaç reivindicació de l’espontaneïtat i la singularitat humana enfront de l’autoritat. Precedit per un inspirador pròleg de Ferran Sáez en la seva versió en llengua catalana, l’obra pertany a la breu galeria d’assajos polítics que, segles després de ser escrits, segueixen determinant el comportament de les societats democràtiques contemporànies.

 

2. La sociedad abierta y sus enemigos

Autor: Karl Popper
Editorial: Paidós Básica
Any de publicació: 1945
Darrera edició: 2010

El magnum opus del filòsof austríac, escrit durant la Segona Guerra Mundial,  planteja algun dels desafiaments més importants als quals s’enfronta a la nostra civilització, que encara no s’ha recuperat de la commoció que suposava la transició de la societat tribal o “tancada” a la “societat oberta” que desperta les facultats crítiques de l’home. Popper es proposa demostrar que el trauma que produïa aquesta transició és un dels factors que van afavorir l’eclosió dels moviments reaccionaris o totalitaris. El llibre que, en paraules de Bertrand Russell, és «una obra de primeríssima importància que cal llegir per la seva magistral crítica als enemics de la democràcia, antics i moderns», pot resultar polèmic però la seva sinceritat i erudició l’han convertit en una de les obres clàssiques del pensament contemporani.

 

3. Anarquía, Estado y Utopía

Autor: Robert Nozick
Editorial: Innisfree
Any de públicació: 1974
Darrera edició: 2015

Parlem del tractat de filosofia política més rellevant del liberalisme contemporani i probablement l’obra més important del pensament anglosaxó, juntament amb la Teoria de la Justícia de John Rawls. Quina idea cabdal vertebra Anarquia, Estat i Utopia? Qualsevol estat més gran que aquell que protegeixi els seus ciutadans viola drets fonamentals. El llibre inclou tres parts clarament delimitades: en primer lloc, la teoria de l’Estat de Naturalesa, on el filòsof justifica les restriccions morals d’un estat superior al mínim; la segona, on discuteix obertament amb Rawls i la seva la teoria de la justícia distributiva i, per últim, la idea d’estat com a marc per a les utopies.

 

4. The Liberal Archipelago: A Theory of Diversity and Freedom

Autor: Chandran Kukathas
Editorial: Oxford University Press
Any de publicació: 2003

El liberalisme és la filosofia política que dóna resposta al problema de la diversitat humana mitjançant la defensa d’institucions que permetin la coexistència pacífica dels individus. Ara bé, donada la pluralitat de concepcions morals dels ciutadans, com aconseguir que l’estat articuli una concepció de justícia compartida? Com compatibilitzar, en definitiva, ordre i llibertat? Kukathas reivindica la societat liberal com a resposta, una societat oberta a la diversitat i a la multiplicitat d’ordres normatius, un «arxipèlag de diferents comunitats dins d’un oceà de tolerància recíproca». L’arxipèlag liberal ens proporciona la millor metàfora d’una societat lliure. Chandran Kukathas ens va visitar el passat mes de febrer.

 

5. Persons, rights and the moral community

Autor: Loren Lomasky
Editorial: Oxford University Press
Any de publicació: 1990

Aquest llibre ofereix un relat complet i convincent sobre els drets, la seva fonamentació ètica i la seva articulació en les societats humanes. Presentant les bases d’una teoria liberal dels drets, Lomasky elabora una defensa de la importància moral dels compromisos individuals i l’execució dels projectes vitals propis. El filòsof demostra les seves implicacions per a una varietat de problemes, incloent els drets de propietat i els drets dels infants, els discapacitats, els animals i fins i tot els difunts. Persons, rights and the moral community constitueix una reformulació fonamental de l’ètica filosòfica i desenvolupa una alternativa sòlida a les teories de la justícia actuals.

 

HISTÒRIA

1.Los enemigos del comercio. Una historia moral de la propiedad (Trilogia)

Autor: Antonio Escohotado
Editorial: Espasa Libros
Any de publicació: 2008, 2013 i 2017
Darrera edició: 2017

La cèlebre trilogia d’Escohotado, a estones antropològica, a estones biogràfica i sobretot poètica, completa una recerca de més setze anys del filòsof, pensador i psiconauta madrileny. Més de dues-mil pàgines que recorren des de la irrupció de Jesús al Temple a fuetades contra els mercaders fins als darrers moviments populistes, passant pel cataclisme de la ‘restitució’ soviètica. L’aparició de la societat de consum és un fet molt recent, precedit per dos mil·lennis de models socials hostils a l’intercanvi. No obstant, el seu èxit ha estat tan aclaparador que unes quantes dècades han estat suficients per esborrar el record de les seves alternatives morals i institucionals. Vol dir això que hem passat pàgina definitivament? Escohotado planteja la pregunta sense dogmatisme, repassant amb lupa d’entomòleg les alternatives al liberalisme i regalant-nos una àmplia anàlisi de mig centenar de biografies d’ideòlegs, activistes i governants. Després de localitzar les bases ideològiques que van precipitar la idea del comerç com un mal infecciós, la trilogia descriu els seus alts i baixos des de la civilització grecoromana fins al dia d’avui.

 

2. The Bourgeois Era (Trilogia)

Autor: Deirdre McCloskey
Editorial: The University of Chicago Press
Any de publicació: 2006, 2010 i 2016

La trilogia de Deirdre McCloskey, que inclou els títols “Las virtut burgesa” (2006), “La dignitat burgesa” (2010) i “La igualtat burgesa” (2016) respon a tres preguntes cabdals en la història econòmica: per què el Gran Enriquiment va començar en el segle XVIII, com l’art de la retòrica i la persuasió burgesa han contribuït a construir una societat millor i per què les idees—i no l’acumulació de capital, el comerç exterior o la tecnologia— expliquen el progrés econòmic. El seu estil narratiu, la prosa accessible, el gran nombre d’exemples i anècdotes i l’abordatge interdisciplinari fan dels llibres de McCloskey una de les obres divulgatives més interessants de l’actualitat. Com a historiadora econòmica, els seus llibres recorren de manera exhaustiva el nostre passat, però al fer-ho ens ha donat una visió inspiradora del futur. Deirde McCloskey ens va visitar el passat mes d’abril.

 

3. Progreso. Diez razones para mirar al futuro con optimismo

Autor: Johan Norberg
Editorial: Deusto, Grupo Planeta
Any de publicació: 2017

Les males notícies són omnipresents a la televisió, els diaris i les converses diàries. Molt probablement una bona part de la ciutadania creu que la pobresa mundial i les desigualtats globals augmenten i les oportunitats minven. Sembla que el món cada vegada és un lloc menys desitjable on viure. Res més lluny de la realitat. El progrés que la humanitat ha experimentat en les últimes dècades no té precedents històrics. En els darrers 25 anys ha sortit tanta gent de la pobresa -3300 milions de persones- com en tota la nostra història prèvia a 1990. Aquesta evolució va associada amb una gran millora en els registres de mortalitat infantil, alfabetització o accés a aigua potable. I així ho demostra de manera detallada i ben documentada el darrer llibre de l’escriptor suec Johan Norberg, traduït per Editorial Deusto en col·laboració amb l’Institut Juan de Mariana. L’historiador suec ens va visitar el passat gener per presentar el llibre.

 

4. Por qué fracasan los países: Los orígenes del poder, la prosperidad y la pobreza

Autor: Daron Acemoglu i James Robinson
Editorial: Deusto, Grupo Planeta
Any de publicació: 2012
Darrera edició: 2014

Per què algunes algunes nacions són més pròsperes que altres? Nogales (Arizona) i Nogales (Sonora) tenen la mateixa població, cultura i situació geogràfica. Per què una és rica i l’altra, pobra? Per què els egipcis van omplir la plaça de Tahrir per enderrocar Hosni Mubarak? Per què Botsuana és un dels països africans amb major desenvolupament econòmic i, en canvi, països veïns com Zimbabue, Congo o Sierra Leone estan immersos en la més autèntica misèria? Per què Corea del Nord és un dels països més pobres del món i Corea del Sud un dels més rics? Els economistes Daron Acemoglu i James Robinson, ferms candidats al Nobel, es proposen respondre a aquestes preguntes, amb una nova teoria convincent i documentada: no és el clima, la geografia o la cultura, sinó el marc institucional, el factor determinant pel progrés social i econòmic. A través d’una gran quantitat d’exemples, des de l’antiga Roma passant pels Tudor i arribant a la Xina moderna, els autors plantegen una de les tesis que més impacte han tingut en el debat acadèmic i polític en la darrera dècada.

 

5. Political order and inequality: Their Foundations and their Consequences for Human Welfare

Autor: Carles Boix
Editorial: Cambridge University Press
Any de publicació: 2015

La qüestió fonamental de la teoria política és per què existeix l’estat. La cooperació humana és factible sense una autoritat política que l’imposi? O necessitem un estat per viure junts? Aquest problema obre dues preguntes més. Si un estat és necessari per establir l’ordre, com es produeix? I quan ho fa, quines són les conseqüències per a l’estatus polític i el benestar econòmic dels seus ciutadans? Combinant materials etnogràfics, casos històrics i anàlisi estadística, aquest magnífic llibre del catedràtic català de Princeton descriu els fonaments de les societats sense estats, per què i com sorgeixen aquests i les bases de l’obligació política. Com a resultat d’aquesta investigació, el llibre explica les arrels econòmiques i polítiques de la desigualtat, descriu les causes de l’estancament del món preindustrial i explora el que ha portat a la prosperitat occidental dels dos últims segles.

 

ECONOMIA

1. Economia liberal per a no economistes i no liberals

Autor: Xavier Sala i Martín
Editorial: la butxaca
Any de publicació: 2009

El Professor Xavier Sala-i-Martin, una de les màximes autoritats mundials en l’àmbit del desenvolupament i el creixement econòmic, repassa en aquest llibre els principals problemes econòmics dels nostres dies, apostant clarament per l’economia de mercat i el capitalisme com el millor enfocament per resoldre’ls. L’autor defensa les virtuts del lliure comerç, desmantellant arguments que s’anul·len per les seves pròpies contradiccions. L’obra constitueix un admirable exemple de capacitat divulgadora i rigor científic, il·lustrant i demostrant les seves afirmacions amb fets i dades actualitzades, sempre amb humor i claredat.

 

2. Una revolución liberal para España: Anatomía de un país libre y próspero: ¿cómo sería y qué beneficios obtendríamos?

Autor: Juan Ramon Rallo
Editorial: Ediciones Deusto, Grupo Planeta
Any de publicació: 2009

El propòsit de l’economista valencià és el de posar de manifest que el conjunt de la societat espanyola podria ser més lliure i pròspera si el pes de l’Estat sobre l’economia es reduís a un màxim del 5% del PIB. Rallo realitza un exercici exhaustiu i rigorós, aportant un gran volum de dades i fent ús de la política comparada: què sabem que es podria fer, què sabem que s’ha fet i què sabem que s’està fent. A més, intenta donar una resposta a les principals objeccions que sovint es fan a cadascuna de les propostes econòmiques del liberalisme: Quines garanties tenim que no es destruiria el medi ambient en un mercat lliure? Qui investigaria sense patents? Els treballadors no serien explotats sense regulacions protectores? El sistema elèctric no és un monopoli natural? Fins i tot aquells que ja siguin liberals convençuts tindran molt a aprendre del llibre, que defuig dels missatges buits com “el mercat proveirà”. Una revolución liberal para España és el programa liberal més complet i detallat que s’ha escrit mai a nivell peninsular.

 

3. Allò que es veu i que no es veu

Autor: Frédéric Bastiat. Traducció de Jaume Ortolà
Editorial: Riurau Editors
Any de publicació: 1850
Darrera edició: 2015

En economia, un acte, un hàbit, una institució, una llei, una regulació, dóna origen no només a un efecte immediat (el que es veu) sinó a una sèrie d’efectes a llarg termini, molt sovint indesitjables (el que no es veu). Frédéric Bastiat (1801-1850) va ser un economista, polític i escriptor francès. Els anys anteriors i posteriors a la Revolució de 1848 foren la seua època més activa i prolífica com a capdavanter de les llibertats econòmiques i socials. Schumpeter el va descriure com «el periodista econòmic més brillant que mai hi haja hagut». Allò que es veu i allò que no es veu, el darrer text que va escriure, resumeix les seues idees principals. Un eficaç antídot contra moltes de les fal·làcies i sofismes del socialisme i el proteccionisme… també per al dia d’avui.

 

4. The Captured Economy: How the Powerful Enrich Themselves, Slow Down Growth, and Increase Inequality

Autor: Brink Lindsey i Steven Teles
Editorial: Oxford University Press
Any de publicació: 2017

Els economistes ens han ensenyat durant molt temps que existeix un trade-off entre equitat i eficiència, és a dir, entre fer un pastís més gran i dividir-lo de manera més equitativa. Per això, la situació de l’economia americana és tan desconcertant: s’enfronten tant a una economia estancada com a una desigualtat creixent. En aquesta obra els dos investigadors del Niskanen Center identifiquen el factor subjacent a aquesta aparent contradicció: la capturà del sistema democràtic per part dels grups d’interès. Lindsey i Teles documenten la proliferació de regulacions regressives que redistribueixen la riquesa de grups desorganitzats a grups organitzats, alhora que minven l’esperit emprenedor i la innovació. Els autors detallen quatre dels casos més importants: subsidis al sector financer, la protecció dels drets d’autor i les patents, les llicències ocupacionals i el control de l’ús de la terra per part del moviment NIMBY (“Not In My Back Yard”). Alliberar l’economia de la captura regulatòria serà difícil però The Captured Economy ofereix un conjunt d’estratègies prometedores per millorar la deliberació democràtica i un millor disseny de polítiques públiques.

 

5. Tomorrow 3.0. The Sharing Economy

Autor: Michael Munger
Editorial: Cambridge University Press
Any de publicació: 2018

Una tercera gran revolució econòmica es produirà a mesura que l’economia col·laborativa redueixi els costos de transacció i converteixi gairebé tots els bens infrautilitzats en un potencial actiu econòmic. Aquest nou model de negoci, que ha avançat en paral·lel a la digitalització, planteja nous reptes a l’administració i a les regulacions laborals avui existents, però també ofereix noves oportunitats pel que fa a l’augment de la competència i l’elecció del consumidor, la creació d’ocupació i l’impuls d’una economia més circular. Munger aporta una nova perspectiva sobre el futur de l’economia en un llenguatge clar i accessible tant per als lectors generals com per als especialistes. A més, planteja una conseqüència inevitable d’aquest nou model de relacions econòmiques: la implementació de la Renda Bàsica Universal.

 

CIÈNCIA I TECNOLOGIA

1.La Tercera Cultura: Más allà de la Revolución Científica

Autor: John Brockman
Editorial: Tusquets Editores
Any de publicació: 1991
Darrera edició: 1996

Fa trenta-cinc anys, C.P. Snow, en un cèlebre assaig, va escriure sobre la polarització de les «les dues cultures» -intel·lectuals de lletres d’una banda i científics per l’altra-. Tot i la confiança en el sorgiment d’una “Tercera Cultura» capaç de tendir ponts entre uns i altres, només recentment i després de la massiva acollida de llibres com els de Stephen Hawking, la ciència ha començat a canviar el panorama intel·lectual, situant-se al centre del debat sobre la naturalesa humana i l’Univers. Per això John Brockman va tenir la idea, encertada i oportuna, de reunir en aquest llibre a científics i pensadors d’àrees tan diverses com la biologia evolutiva, la genètica, la informàtica, la neurofisiologia, la psicologia o la física, per reflexionar sobre els reptes i oportunitats dels nostres temps. Emergeix una nova filosofia, fonamentada en la comprensió de la importància de la complexitat, de l’evolució. Els èxits de la Tercera Cultura no son les polèmiques marginals d’una elit intel·lectual en disputa: afectaran al futur del planeta.

 

2. Consilience: la unidad del conocimiento

Autor: Edward Osborne Wilson
Editorial: Galaxia Gutenberg
Any de publicació: 1998
Darrera edició: 1999

Ja no es pot adquirir una perspectiva equilibrada del món que ens envolta estudiant les disciplines de manera compartimentada. La unificació del coneixement és complexa, però segons Wilson, inevitable. En la mesura en què les llacunes entre les grans branques del saber es puguin reduir, la diversitat i la profunditat del coneixement augmentaran. Aquest llibre és una exhortació a emprendre aquesta aventura intel·lectual, i també ofereix pistes de com fer-ho. Per sobre de tot, però, es tracta d’un repàs de la història de les idees, del declivi de la Il·lustració i de com d’apassionant poden arribar a ser les ciències naturals. El llibre té un capítol dedicat a explicar en 30 pàgines com funciona el mètode científic i per què és l’eina intel·lectual més poderosa de la qual disposem. Edward O. Wilson, premiat dues vegades amb el Premi Pulitzer, articula en aquest llibre una versió renaixentista del coneixement.

 

3. The Moral Arc. How Science makes us Better People

Autor: Michael Shermer
Editorial: St. Martin’s Griffin
Any de publicació: 2015
Darrera edició: 2016

El psicòleg i divulgador Michael Shermer ens presenta la seva visió de l’origen i desenvolupament del progrés moral en el món contemporani: la clau hauria estat la incorporació de la mentalitat científica a l’ètica universal, deixant enrere el pensament monista i dogmàtic. «La història ens diu que, a mesura que avança la civilització, la caritat dels homes es torna més expansiva, la seva conducta més amable i temperada, i el seu amor a la veritat més sincer (…) antuvi , les afeccions benèvoles abastaven merament a la família; aviat el cercle expansiu inclogué primer a una classe, després a la nació, després a una coalició de nacions i finalment a la humanitat.» En aquest llibre provocador i convincent, Shermer explica com el raonament abstracte, la racionalitat, l’empirisme i l’escepticisme, han canviat profundament la nostra manera de percebre la moral i ens condueixen, de fet, cap a un món més just.

 

4. La tabla rasa: la negación moderna de la naturaleza humana

Autor: Steven Pinker
Editorial: Ediciones Paidós
Any de publicació: 2015
Darrera edició: 2016

En un moment en què la ciència avança a passos de gegant en la comprensió del comportament humà, creix l’hostilitat davant les seves possibilitats: molts temen que els descobriments sobre els nostres patrons innats es puguin emprar per a justificar la desigualtat, subvertir l’ordre social, anul·lar la responsabilitat personal o confondre el propòsit de la vida. A La Tabula Rasa, el científic cognitiu Steven Pinker explora la idea de la naturalesa humana i els seus aspectes ètics, emocionals i polítics. Ens mostra com la intel·ligència, la imaginació i la creativitat són formes de processament d’informació, un procés físic ben conegut que cal estudiar per millorar els sistemes d’aprenentatge. Com no és una bona idea afirmar que la discriminació està malament només perquè els trets de totes les persones siguin indistingibles. O afirmar que les persones són responsables dels seus actes només perquè les causes d’aquests actes siguin misterioses. Pinker demostra que un reconeixement de la naturalesa humana basat en l’aproximació científica pot ser un bon complement a les idees dels milers d’artistes i filòsofs que ens han precedit.

 

5. La máquina de las emociones: Sentido común, inteligencia artificial y el futuro de la mente humana

Autor: Marvin Minsky
Editorial: Debate
Any de publicació: 2006
Darrera edició: 2010

La màquina de les emocions és un llibre sobre la raó humana i la possibilitat de reproduir-la artificialment. En aquesta obra, Marvin Minsky, catedràtic del MIT i un dels pares de la intel·ligència artificial, explica el funcionament de la nostra ment i la seva evolució, des de les formes més simples del pensament fins els mecanismes més complexes que ens permeten reflexionar sobre nosaltres mateixos. Ens demostra que tot pensament pot dividir-se en una sèrie d’accions específiques, de manera que si aconseguim comprendre el seu engranatge, podrem construir màquines que ens ajudin a pensar, construir els nostres patrons de raonament i fins i tot, simular les nostres emocions.