28/10/2022

Un país sense límits

Per Institut Ostrom

Un marc regulador eficient és fonamental per enfortir la competitivitat i la capacitat innovadora de l’economia, alhora que augmenta la valoració positiva de ciutadans i empreses envers les administracions públiques. L’impacte a llarg termini d’una reducció de càrregues administratives del 25% en el cas d’Espanya seria equivalent a un increment del PIB de l’1,7% (Gelauff i Lejour, 2006).

A Catalunya ha proliferat en els darrers anys la producció de normatives que prohibeixen, limiten o dificulten l’activitat empresarial i el desplegament de projectes industrials. De fet, Catalunya lidera el rànquing de nombre de pàgines a butlletins oficials autonòmics el 2019, amb 106.914 pàgines, en comparació amb les 5.913 pàgines del País Basc.

Així ho evidencia el nostre darrer informe “Un país sense límits. Anàlisi i recomanacions per a la facilitació de l’activitat empresarial a Catalunya” presentat aquest mes a la seu de la Patronal Cecot a Terrassa.

A l’informe plantegem un decàleg de mesures legislatives, que inclouen, entre d’altres, la creació de la Bústia de l’Eficiència Administrativa, inspirada en el model de Dinamarca, Holanda i Regne Unit; la implementació d’un fast-track burocràtic per a projectes d’especial interès econòmic (ja incorporat al decret llei 131/2022); el silenci administratiu positiu de 90 dies i el sistema one in, one out (per aprovar una normativa cal eliminar-ne una altra).

L’informe ha tingut un gran impacte mediàtic i se n’han fet ressò ABC, El Nacional, Nació Digital, Crónica Global i El Món, entre d’altres.

© Institut Ostrom Catalunya, 2024. Avís legal | Condicions d'ús | Política de privacitat