08/03/2023

Algunes de les nostres recomanacions a la nova Llei de Startups

Per Institut Ostrom

El passat 23 de gener del 2023 va entrar en vigor la nova Llei 28/2022 de foment de l’ecosistema de les empreses emergents. Aquesta llei, coneguda com la Llei de Startups, suposa un avanç significatiu pel que fa a l’atractiu fiscal de la inversió en empreses emergents i la reducció de barreres administratives per a la seva creació. Volem destacar tres de les reformes incorporades en la nova legislació que segueixen les recomanacions de l’Institut Ostrom presentades en el Llibre Blanc de la Reforma Tributària.

En primer lloc, volem destacar el nou tractament fiscal de les stock options (opcions sobre accions), que permetran atraure talent i millorar la seva remuneració sense castigar excessivament la tresoreria de les empreses. S’ha elevat l’exempció fiscal per aquest vehicle des de 12.000 fins a 50.000 euros anuals i aquestes només es liquidaran una vegada.

Una altra millora substancial és el nou règim fiscal del carried interest, la prima que cobren els inversors professionals o corporatius d’un fons, després que els inversors recuperin la inversió inicial. Passa a tributar al 50% en l’IRPF i no estarà subjecte a tributació el 50% de la renda restant. Si bé la nostra recomanació consistia en modificar la tributació de les stock options i del carried interest de manera que tinguessin un tractament de guany patrimonial, en comptes de tributar com a rendes del treball, la Llei de Startups millora l’atractiu fiscal d’aquests vehicles d’inversió.

Finalment, destaquem la rebaixa de l’Impost sobre la Renda per a No Residents (IRNR): els primers 60.000 euros tributaran al 15% en comptes del 24% en l’IRPF, un règim aplicable a directius i treballadors de startups i a inversors, però també als nous nòmades digitals, individus que exerceixen una activitat laboral a distància per a empreses radicades a l’estranger. Els incentius fiscals per a nòmades digitals ha estat una reivindicació important de l’Institut els darrers anys, considerant els actius de l’ecosistema tecnològic de Barcelona per captar talent digital altament qualificat.

La nostra fiscalitat presenta encara nombroses mancances, especialment pel que fa al règim fiscal societari, però aquestes tres reformes contribuiran a dinamitzar el teixit empresarial, incentivar la inversió estrangera i afavorir l’atracció i retenció de talent, a través de la participació en capital dels treballadors en startups i un règim més favorable per als nous residents i residents repatriats.

© Institut Ostrom Catalunya, 2024. Avís legal | Condicions d'ús | Política de privacitat